Høst på Elset gård

Det er høst på Byneset og vi har nå startet å hente hjem geitene fra beiteoppdrag. Vi har i år hatt geiter på sommerjobb hos Trondheim kommune på områdene Frøset, Marken og Holstvollen. I vår gikk vi inn avtale med Vassfjellet vinterpark der 20 geiter + kje beitet i 3 måneder. I tillegg har vi vi hatt forskjellige beiteoppdrag i Trondheimsområdet, Roan og Agdenes. De nærmeste dagene vil vi sortere dyr, plukke ut hvilke dyr som skal være med videre og sende dyr til slakt. Deretter skal bukkene i aksjon. Vi mottar mange henvendelser på beiteoppdrag og har ikke hatt nok geiter til å dekke etterspørselen. Vi har også mottatt mange henvendelser på kjekjøtt. Vi fortsetter å selge ferskt kjøtt, men nytt av året så vil vi i tillegg selge stykningsdeler av kje fra midten av november. Pinnekjøtt og fenalår fra geit vil vi selge fra slutten av desember/starten av januar. Geitepølser vil vi selge senere på vinteren. I høst starter vi opp med geitefadderordning på gården som vi håper mange har lyst til å ta del i, ta kontakt hvis man ønsker å bli geitefadder. Vi ble i høst sertifisert som ERG produsent siden Trondheim og Trøndelag er European Region of Gastronomy i 2022. Her er mer info om kjeslakt og fadderordning;

Kje:

Vi tar opp bestilling på kjekjøtt. Vi har nisjeavtale med Nortura. Vi sender til slakt I oktober. Vi leverer kjøttet direkte fra slakteri til kunder I Trondheimsområdet.

Et kje koster 170 kr pr. kg ferdig partert (et kje veier fra 9-17 kg). Vi har følgende alternativer på partering:

  1. Grovpartering; hele lår, hele boger, hele pinnesider med hel nakke og hel slagside.
  2. Finpartering med pinnekjøtt; hele lår, hele pinnesider med rygg (kotelettkam), nakke og bog deles til grytekjøtt.
  3. Finpartering med grytekjøtt; hele lår uten halebein, hele sider m/rygg, slagsider, filetkam til koteletter og resten til grytekjøtt.
  4. Finpartering med grytekjøtt; hele lår uten halebein, hele pinnesider uten rygg, slagside, sadel til koteletter og resten til grytekjøtt.

NB! Enkelte ganger kan det hende at kjøttet blir vakuumpakket, da vil det bli et pristillegg på 10 kr pr kg. Dette gjelder alternativ 2, 3 og 4.

Geitefadder:

Høsten 2021 starter vi geitefadderordning på Elset gård. En familie kan bli fadder på en geit og det koster 1000 kr pr. år. Geitefadderordningen starter med geitene født i 2020 som etter planen skal bli mødre for første gang våren 2022. Hva innebærer det å være geitefadder:

  • Dere får deres egen geit som dere kan følge så lenge man ønsker eller vi må slakte den av ulike årsaker
  • Dere får gi geita navn hvis dere ønsker det
  • Dere blir invitert på minimum 2 besøk, minst 1 av disse vil være på Elset gård
  • Dere får informasjon om hvor geita beiter på sommeren slik at dere kan dra å besøke den på beite

post

Sommertilbud til barn i Trondheim

I samarbeid med Trondheim kommune og sommer i Trondheim 2021 har Elset gård gleden av å tilby 7 dager med ferieaktiviteter for barn fra 1.-10. trinn. Det beste av alt er at alle aktivitetene er gratis for barna.

Påmelding til aktivitetene finner dere her: https://elset.hoopla.no/sales

Hesjing 5-8 juli (uke 27)

I uke 27 skal vi hesje på Elset gård, da vil 3 generasjoner delta fra oss. 5 barn fra 5.-10. trinn (2010-2005) kan delta mandag, 5 barn fra 1.-4. trinn (2011-2014) kan delta tirsdag og onsdag og 5 barn fra 1.-10. trinn (2005-2014) kan delta på torsdag.

Vi ønsker at flere skal få prøve hesjing, vi ønsker derfor nye barn hver dag.

Plan for dagene det er hesjing:

Oppmøte kl. 09:00 på gården (alternativt buss nr. 75 fra sentrum kl. 08:06, da kan vi hente barna ved bussholdeplassen Onsøybakkan ca. kl. 08:30).

Ca. kl 0915 går ned til bakkene der vi hesjer, vi starter med kurs i hesjeteknikk og deretter vil det gis veiledning resten av dagen. Det vil bli flere pauser underveis, men vi tar en lengre lunsjpause fra ca. 1130-1200. I løpet av dagen vil vi sette av en del tid til å hilse på geitene og bukkene som er hjemme. Vi legger også inn et par andre aktiviteter i løpet av dagen.

Alle må ha med egen sekk med matpakke, drikke, sitteunderlag, solkrem og klær etter været. Foreldre/foresatte/besteforeldre kan hente barna mellom kl. 1500-1530. Ønsker også foreldre å se barna i løpet av dagen er det mulig.

Vi har et høyhus vi kan gå inn i hvis det skulle komme en kraftig regnskur.

Turer til geitene våre som er på sommerjobb hos Trondheim kommune 12-14 juli (uke 28)

I uke 28 tar vi med ei gruppe på 10 barn til å besøke geitene som er på sommerjobb hos Trondheim kommune. Elset gård stiller med 2 voksne som blir med barna på tur. For at flest mulig skal få være med så legger vi opp til at det deltar nye barn hver dag. Barna tar med sekk med matpakke, drikke, sitteunderlag, solkrem og klær etter været.

Plan for mandag 12. juli (Tur til Frøset) alder 1.-4. trinn (2014-2011):

Oppmøte på parkeringsplassen på Granåsen (ved snødepot) kl. 09:00. Vi går fra Granåsen til Frøset. På Frøset vil vi hilse på geitene og man vil få informasjon om hvor viktig beitedyr er for kulturlandskapet og miljøet. Det vil bli mulighet for å ta med lunsj som vi kan grille på bålpanne. Vi vil gå tilbake til parkeringsplassen på Granåsen, der barna kan hentes mellom kl. 15:00-15:15.

Plan for tirsdag 13. juli (Tur til Marken gård ved Skjellbreia) alder 5.-10.trinn (2010-2005):

Oppmøte på parkeringsplassen på Våddan kl. 09:00. Vi går fra Våddan til Marken gård. På Marken vil vi hilse på geitene og man vil få informasjon om hvor viktig beitedyr er for kulturlandskapet og miljøet. Det vil bli mulighet for å ta med lunsj som vi kan grille på bålpanne. Vi vil gå tilbake til parkeringsplassen på Våddan, der barna kan hentes mellom kl. 15:00-15:15.

Plan for onsdag 14. juli (Tur til Holstvollen fra Trolla) alder 1.-4.trinn (2014-2011):

Oppmøte på parkeringsplassen til Trolla IL kl. 09:00. Vi går fra Trolla til Holstvollen. På Holstvollen vil vi hilse på geitene og man vil få informasjon om hvor viktig beitedyr er for kulturlandskapet og miljøet. Det vil bli mulighet for å ta med lunsj som vi kan grille på grillene som er plassert ut på Holstvollen. På Holsvollen er det en fin gapahuk. Vi vil gå tilbake til parkeringsplassen til Trolla IL, der barna kan hentes mellom kl. 15:00-15:15.

Grasfora kalvekjøtt fra Elset

I forbindelse med avvikling av melkeproduksjon, så skulle vi selge alt av storfe med unntak av 5 kviger som skulle beite i Bynesmarka med Nofence i 2020. Det gikk ikke helt som planlagt da 2 drektige kviger ikke ble solgt. Vi fikk derfor prøvd ammekuproduksjon i noen måneder da det kom 2 kalver til verden i januar og februar. Kalvene har gått med mor fra fødsel og helt fram til slutten av oktober. 16 November ble 2 ammekyr, 5 kviger og 2 kalver sendt til slakt. Ammekyrne og kvigene ble forhåpentligvis Gildeprodukter. Vi valgte å ta begge kalvene som nisjeslakt og de har vi vært å hentet på Malvik 25. november. Begge disse kalvene har gått kun på gras med unntak av at de fikk litt kraftfor da de sto i fjøset fram til mai, etter det har de vært på beite i innmark, utmark og litt inneforing med rundball og høy siste 3-4 ukene. Disse skal selges på Reko-ringen og messer framover. Stykningsdeler uten bein vil vi ha ferskt i ca 1 uke (unntak kjøttdeig). Det vil være mulig å avtale kjøp av følgende produkter på gården i tiden fremover:

  • Indrefilet av kalv (ca 500-700 gram) 600 kr pr kg
  • Ytrefilet av kalv (ca 300-600 gram) 500 kr pr kg
  • Entrecote av kalv (ca 500-1000 gram) 500 kr pr kg
  • Mørbrad av kalv (ca 500-900 gram) 400 kr pr kg
  • Flatbiff av kalv (ca 400-700 gram) 400 kr pr kg
  • Surret steik av kalv (ca 1,5-2 kg) 350 kr pr kg
  • Grytekjøtt av kalv uten bein (ca 0,5-1 kg) 300 kr pr kg
  • Suppekjøtt av kalv med bein (ca 1,5-2 kg) 250 kr pr kg
  • Kjøttdeig av kalv (1 kg) 160 pr kg
  • Kraftbein av kalv (ca 1,5-2,5 kg) 70 kr pr kg

Kjekjøtt høsten 2020

Vi starter nå å ringe alle som er interessert i kjekjøtt for å høre om de vil bestille i år og hvilken partering man ønsker. Planen er å slakte hos Nortura Malvik i uke 42 og leverer ut kjøttet i uke 43. Utlevering foregår på gården eller med bil og kjølehenger. Vi leverer i Malvik og Trondheim uten pristillegg, levering utenfor disse kommunene må avtales på forhånd. Er det vanskelig å snu med henger der kunden bor kan vi avtale levering i nærheten.

  • Kjekjøtt (9-17 kg) ferdig partert 160 kr pr kilo, vi har følgende alternativer på partering:
  1. Grovpartering; hele lår, hele boger, hele pinnesider med hel nakke og hel slagside.
  2. Finpartering med pinnekjøtt; hele lår, hele pinnesider med rygg (kotelettkam), nakke og bog deles til grytekjøtt.
  3. Finpartering med grytekjøtt; hele lår uten halebein, hele sider m/rygg, slagsider, filetkam til koteletter og resten til grytekjøtt.
  4. Finpartering med grytekjøtt 2; hele lår uten halebein, hele pinnesider uten rygg, slagside, sadel til koteletter og resten til grytekjøtt.

NB! Enkelte ganger kan det hende at kjøttet blir vakuumpakket, da vil det bli et pristillegg på 10 kr pr kg. Dette gjelder alternativ 2, 3 og 4.

Kurs i hesjeteknikk

Geitene trenger variert fôr til vinteren. Vi starter derfor å hesje fredag 10. juli og vil holde på ca 1 uke hvis været er like varierende som nå. Det er flere som kunne tenke seg å prøve dette. Vi arrangerer derfor gratis kurs i hesjeteknikk. Har du egen gaffel så er det flott om du tar med det, hvis ikke så skaffer vi gaffel til alle. Pga. korona situasjonen så ber vi alle om å ta med egen matpakke og drikke. Påmelding til Anders på 95278566 eller post@elset.no.

PS! Er det noen som har høygafler som er hele som de vil bli kvitt så kjøper vi disse for 50 kr, vi kommer å henter i nærområdet.

Vi har et par koppkje og bukker som det vil være mulig å hilse på. Så dette er en nostalgisk aktivitet for hele familien på vakre Byneset.

Sommerjobb på Elset Gård

Vi trenger litt ekstra hjelp på gården nå i sommer og vår bank Sparebank 1 SMN er med å spleiser på lønna slik at vi kan ansette en ungdom nå i sommer. Vi søker derfor etter en ungdom i alderen 17-25 år som kan jobbe hos oss i 3-4 uker i starten av sommeren. Arbeidet vil bestå av silolegging, hesjing (ja du hørte rett!), stell og tilsyn av geiter, kyr, og annet arbeid som skulle dukke opp underveis.

Vi søker etter en person som kan tenke seg litt fysisk arbeid og som samtidig liker å jobbe med dyr. Vi ønsker helst en person som har startet agronomutdanning eller som har erfaring med gårdsarbeid fra tidligere. Det vil inngås en arbeidskontrakt med det lokale avløserlaget som ordner alt av lønn og forsikringer. Alt av opplæring vil gis av gårdens personell.

Da siloslåtten allerede har startet kunne vi tenke oss en person som kan starte allerede i starten av uke 26. Vi kunne derfor tenke oss at alle som ønsker jobb tar kontakt før fredag 19. juni.

Høres dette spennende ut ta kontakt med Anders på telefon 95278566 eller post@elset.no.

Geitepølser

Vilteksperten har produsert spekepølse, Chorizo og grovpølse av geitekjøttet vårt.

Geit Spekepølse veier ca 300 gram, disse selges til 129 kr for 300 gram (430 kr pr kg), pris justeres etter vekt. Perfekt på brødskiva eller sammen med flatbrød og potetsalat.

Geitechorizo selges fryst i pakninger på ca 200 gram, disse selges til 60 kr for 200 gram (300 kr pr kg), pris justeres etter vekt. Perfekt som tapas eller på pizza.

Grovpølse av geit selges fryst i pakninger på ca 400 gram, disse selges til 68 kr for 400 gram (170 kr pr kg), pris justeres etter vekt. Perfekt sammen med pinnekjøtt, du kan grille eller steke den og servere den med potetsalat og en grønn salat og du kan trekke den i vann og spise med kokte poteter.

For de som ønsker å smake alle 3 produktene har vi satt sammen en pakke bestående av 1 spekepølse, 1 pakke geitechorizo og 1 pakke grovpølse til 250 kr.

For de som ønsker å kjøpe en litt større pakke har vi har satt sammen en geitepakke bestående av 1 spekepølse, 3 pakker geitechorizo og 3 pakker grovpølse av geit til 500 kr.

Vi har også kasjmirgarn til 250 kr pr nøste og skinn av kasjmirgeiter som koster fra 1000-1200 kr (vi har hvite og fargede).

Ta kontakt på telefon 95278566 for å bestille våre produkter.

Våren 2020

Kjeing startet 16. mars, på de første 10 dagene ble det født 67 kje. Siste kje ble født 24. april, da kunne vi telle totalt 78 kje. Vi fikk ca så mange kje som vi forventet på 44 geiter. Vi fikk tatt i bruk halve kufjøset som ble ombygd med spisefronter tilpasset geit i tre. Nytt spaltegulv ble også laget i tre. Det var en stor forenkling for oss å kunne bruke dette i året kjeing. 18 geiter fikk kje inne i det gamle fjøset, resten fikk kje inne i nyfjøset. 26. april fikk geitene med kje komme ut for å beite på ferskt gras, desverre kom en ny vinterperiode slik at det ble en veldig lang ettervinter. Her er noen bilder fra kjeing og beiteslipp.

Vår og sommer 2019

Vårens vakreste eventyr på Elset er kjeeing. I perioden 19. mars til 26. mars fikk 28 geiter tilsammen 55 kje. Så I slutten av april kunne geitene slippes på innmarksbeite hjemme.

De første geitene dro på beiteoppdrag allerede 1. mai, 5 geiter født I 2018 tok turen til Roan der de skulle rydde I et hyttefelt til over sommeren.